Gezond en vitaal ouder worden

Vitale medewerkers in een vitaal bedrijf

 

Mooie woorden maar belangrijker is: hoe krijgen we dat voor elkaar?

Van belang is dat er een samenwerking is tussen bedrijf en medewerkers. Daarnaast een laagdrempelig en interactief aanbod waardoor medewerkers geprikkeld worden om zelf te werken aan vitaliteit en gezondheid zonder dat dit als een verplichting voelt. Uiteraard is ook de bereidwilligheid van de medewerker en het zelf inzien van nut en noodzaak om de eigen gezondheid optimaal te houden van belang.

Om medewerkers zo vitaal mogelijk te houden kan het vitaliteitstraject aangeboden worden. Dit traject start met een interactieve introductieworkhop van ca. 2 uur waarin de medewerkers op een praktische manier en in begrijpelijke taal geïnformeerd worden.

  • Wanneer ben je gezond en wat zijn voor jou kenmerken om iets te gaan doen aan jouw gezondheid.
  • Wat is vitaliteit?
  • Hoe kun je aan zelf op een praktische manier aan je vitaliteit werken zonder al te veel aanpassingen in het dagelijks leven?

Vitaliteit; letterlijk betekent het levenskracht. Het is zorgen voor een juiste balans tussen werk en privé. Vitaliteit is ook voldoende slaap, beweging en ontspanning. Weten welke kernwaarden voor jou belangrijk zijn om een vol en gelukkig leven te hebben. Een vitaal mens ziet het leven positief, kan omgaan met kritiek, is mentaal veerkrachtig. Kortom: zit lekker in zijn vel.  

Het vitaliteitstraject bestaat uit verschillende workshops. Tijdens de workshop is er alle ruimte voor het stellen van vragen.

1. Workshop Gezond eten is niet zo lastig als het lijkt! deel 1.

Een workshop met veel eyeopeners. Wat stop je in je mond en wat doet het in je lijf. Tijdens deze workshop nemen we je mee op reis door jouw spijsverteringsstelsel en krijg je informatie over zaken waarover je nog niets weet. Wat zijn goede koolhydraten en wat doen eiwitten in je lichaam? En wat is dat toch met vet, wat mag je nog eten?

Gezond eten is niet zo lastig als het lijkt!

2. Workshop mentale veerkracht deel 1.

Hoe voelt het als je lekker in je vel zit? Pieker je veel gedurende de dag of in de nachtelijke uren? Zeg je eigenlijk ja, terwijl je nee voelt? Is je agenda altijd overvol? Tijdens de workshop gaan we dieper in waarom we volgens bepaalde patronen en overtuigingen leven en wat er kan gebeuren als je over je grenzen heen gaat. Deze en nog veel meer onderwerpen komen aan bod tijdens de workshop. Je krijgt informatie, praktische handvatten en tools waarmee je direct aan de slag kunt.

Een reactie van een cursist: “Wat een goede informatie, dit moet iedereen horen. Nu weet ik waarom ik altijd doe wat ik doe. Door deze workshop heb ik geleerd om dit anders te doen!”.  Saskia

3. Workshop mentale veerkracht deel 2. – plankje doorslaan

Tijdens deze workshop ga je actief aan de slag met (licht) fysieke oefeningen. Je gaat voelen waar je grenzen liggen en je leert om nee te zeggen. Ook leer je hoe belangrijk jouw lichaamshouding is voor je gezondheid en geluk. En wat te denken van jouw gedachten? Hoe hou je die rustig? Emoties zitten in je lichaam en soms houden we die (onbewust) te lang bij ons. Tijdens de workshop leer je hoe je emoties los kunt laten om jouw gezondheid te verbeteren.

We sluiten de les af op een heel bijzondere manier!

4. Workshop gezond eten is niet zo lastig als het lijkt! deel 2

We gaan dieper in op de biochemische processen in ons lichaam en we nemen een kijkje in onze darmen. Aan bod komen o.a. de sfincter van odi, het gezond houden van je lever en alvleesklier, welke vetten je wel of niet kunt eten, wat doen suiker en zoetstof in je lichaam. Ook bespreken we waarom veel mensen tegenwoordig een voedingsintolerantie of problemen met hun darmen hebben.

Kortom, opnieuw veel informatie om gezonder en bewuster te gaan eten!

5. Ontspanning en een gezonde nachtrust: hoe krijg je dat voor elkaar?

Waarom is ontspanning zo belangrijk? Hoe doe je dat dan? Je krijgt uitleg over het rustsysteem van je lichaam, de parasympaticus. We gaan dieper in op de vraag hoe we er voor kunnen zorgen dat we uitgerust wakker worden en niet liggen piekeren tot midden in de nacht.

Tijdens deze workshop krijg je een inlogcode van een website over gezonde slaap waar je veel informatie en tips krijgt over gezonde nachtrust.

6. Schoonheid zit van binnen

Waarom is het zo belangrijk om de binnenkant van je lichaam gezond te houden? Kun je aan je rimpels werken van binnenuit en wat eet je dan? Waar komt energie vandaan en hoe kun je zelf zorgen voor meer energie en levenslust? Tijdens deze workshop krijg je informatie over de basis van alles: de lichaamscel. We gaan dieper in op het belang van juiste voeding om je lichaamscellen gezond te houden. Ook bekijken we wat er allemaal in die cellen gebeurt en wat dat te maken heeft met je dagelijks bestaan.

Kortom, opnieuw veel informatie om jezelf fit en vitaal te krijgen en te houden!

7. Workshop over actuele klachten

Deze workshop gaat in over de klachten die je kunt krijgen als gevolg van voeding. We gaan het hebben over o.a. cholesterol en PDS (prikkelbaar darm syndroom). We gaan in op vragen zoals wat is je microbioom en hoe je deze gezond kunt houden. In deze workshop krijg je opnieuw veel handvatten en praktische tips die je direct toe kunt passen in de dagelijkse praktijk. In deze laatste workshop in de reeks Fit en Vitaal, dat wil jij toch ook? Krijg je de gelegenheid om nog één keer al je vragen te stellen over jouw gezondheid.

 

Monitoring
Om de medewerkers te ondersteunen en het proces te kunnen monitoren wordt er voorafgaand aan de eerste workshop van het traject gevraagd een formulier in te vullen. Hierop wordt o.a. ingevuld: algemeen welbevinden, vermoeidheid, slaap, energie, werkdruk etc.
(de beoordeling wordt door de medewerker zelf beoordeeld van 1 tot 5 punten, waarbij 1 staat voor “geen vermoeidheid” en 5 voor “sterk vermoeid”).

Indien gewenst kan ook de bloeddruk, gewicht, maten en bloedsuiker gemeten worden.

De gehele workshop heeft mij tal van handvatten gegeven om een `gezonde` wijze met voeding om te gaan en met diverse tools om vitaal en gezond ouder te worden. De workshop is met veel kennis van zaken gegeven en op een enthousiasmerende gebracht aan de deelnemers. Volgens mij is de workshops ook zeer bruikbaar voor de “jongere” collega’s, omdat een gezonde leefstijl zowel in werk als privé situatie eigenlijk  een vereiste is. Ook de afwisseling in de gehele training heb ik gewaardeerd, omdat dit voor iedere avond (na een dag werken) erg belangrijk is. Miranda vraagt ook regelmatig om feedback om indien gewenst, de workshop wat aan te passen aan prangende vragen/kwesties die leefden in de groep. Ook dat houdt een training levendig. 

Vanaf 2005 volg ik al trainingen, cursussen of workshops of masterclasses bij DaVinci College. Als ik een top 3 zou mogen maken van al die vele trainingen etc. die ik heb gevolgd, zou deze workshop van Miranda er zeker bijstaan.  Wat mij wel opviel was dat ik de enige man was, maar volgens mij willen mannen ook gewoon vitaal ouder worden. 

George

Docent, Da Vinci College Dordrecht

Ik heb veel geleerd over slaap, hygiëne, invloed van suiker inname, kracht van: mind en “Me time”.  Ik zou deze training zeker aanraden al is het tijdrovend maar we besteden wel tijd aan dingen die ons eigenlijk niet zoveel kunnen helpen als dit.

Tijd voor je zelf maken is heel belangrijk! Miranda luistert heel goed naar de groep en naar elke aparte persoon.

Arlette

Docent, Da Vinci College Dordrecht

Een aanrader voor iedereen die interesse heeft in vergroten van eigen inzicht in lifestyle, verbeteren van lifestyle en veerkracht.

Miranda brengt de workshop laagdrempelig, de toegevoegde waard is ook de koppeling en haar ervaring met de studenten. In het kader van goed voorbeeld, is het goed om te zien dat ze ook studenten mee krijgt om zich te verdiepen in dit soort thema’s en medewerkers aanspoort het gesprek aan te gaan met de studenten op dit soort onderwerpen.

Kathelijn

Docent, Da Vinci College Dordrecht

Kennis opgedaan over voeding en met name heb ik beter geleerd wat bij mij past. Ik heb volgens mij nu een goede manier gevonden wat voor mij werkt qua voeding. Ik ben daardoor ook afgevallen en heb nu een gezond gewicht. Het was afwisselend en het is fijn dat er verschillende thema’s aan de orde kwamen. Ik zou het wel beter vinden als je per workshop kunt intekenen ipv alles. Fijn ook dat je aan kon geven waar behoefte aan was. Prettige interactie. Miranda is gewoon een prettig mens, interactie is altijd prettig. Ze weet veel, maar staat ook open voor wat anderen weten/vragen. 

Anneli

Docent, Da Vinci College Dordrecht

 

Ook interessant voor vitale medewerkers…

 

Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Het is van belang om eens kritisch te kijken naar de balans van een gezonde geest in een gezond lichaam en de voeding die we consumeren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat verkeerde voedingsgewoonten allerlei ziekten kunnen veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Maar ook vage onduidelijke klachten, zoals vermoeidheid, weinig energie en burn-out of depressie kunnen wijzen op een disbalans tussen lichaam en geest.

Lees meer

Om er achter te komen wat de status is van jouw lichaam kan er een Energetische  Morfologische Bloedtest gedaan worden. Hier is maar een klein beetje bloed voor nodig. Een EMB-test maakt op grafische wijze inzichtelijk welke voedingstekorten, energetische verstoringen en belastingen ten grondslag liggen aan de klachten van de cliënt. 

Zo kan er een op maat gemaakt advies gegeven worden waardoor jouw gezondheid verbetert.

Lees meer

Herken jij de signalen van een burn-out?

  • Voel je je futloos, moe en lusteloos?
  • Ben je gejaagd, gespannen en voel je een onverklaarbare onrust?
  • Heb je het (te)druk, een volle agenda, veel aan je hoofd en (te)veel ballen in de lucht te houden?
  • Slaap je slecht? Lig je te piekeren en  wordt je moe wakker?
  • Ben je minder blij en gelukkig?
  • Maak je je zorgen over je gezondheid?
  • Weet jij wanneer je over het randje dreigt te vallen?

Hoe lang wacht je nog?

Lees meer

“Met het invullen van dit formulier geef je Miranda de Groote toestemming je te benaderen via mail. Wij slaan je naam en mailadres veilig op en delen dit niet met derden.”

 

Kun je niet wachten? Wil je direct meer informatie of een afspraak maken? Neem contact met me op!

 

Share This